Blog: Free Style Libre versus Accu-Chek Mobile

Afgelopen zomer ging ik boodschappen doen bij mijn buurtsuper waar ik aangesproken werd door een jonge vrouw. Ze vroeg mij of mijn Free Style Libre, een glucosemeter die door middel van scan meet in plaats van vingerprik, goed beviel. Die dag had ik een jurkje met blote schouders aan, dus mijn sensor was goed zichtbaar.

Enthousiast vertelde ik haar dat ik er super blij mee ben en niet meer zonder sensor zou willen. Ik vertelde haar dat ik de sensor nu sinds maart 2015 draag en alleen maar voordelen zie ten opzichte van het prikken in mijn vinger. Dat ik het zo fijn vind dat ik nu eindelijk kan zien of mijn glucosewaarde stijgt, daalt, of gelijk blijft en ik door de grafiek van ieder moment, ook ‘s nachts, kan zien wat mijn bloedglucose gedaan heeft. Tot mijn verbazing vertelde ze mij dat haar internist haar had verteld dat door de afwijking van de Free Style Libre je op iedere meting een ingewikkelde formule moet toepassen om de juiste waarde te kunnen berekenen. Ik vertelde haar dat ik na het plaatsen van een nieuwe sensor (om de 14 dagen) altijd de eerste uren check met mijn prikpen of de glucosewaarden overeen komen, maar dat dit meestal niet nodig is omdat de afwijking klein is. Zelfs als ik twee keer direct achter elkaar in mijn vinger prik zit er verschil tussen de meetwaardes. Als mijn Free Style Libre ‘pakt’ vertrouw ik blind op de waardes die hij aangeeft.

Voor de zekerheid heb ik de proef op de som genomen en meet ik mijn glucosewaardes met de Free Style Libre en de Accu-Chek Mobile tegelijk. Zie hieronder op de foto’s wat mijn bevindingen waren. In het begin vond ik het lastig om zichtbaar met mijn sensor op mijn bovenarm de straat op te gaan maar het levert ook leuke spontane ontmoetingen op!

Share This