Blog: Man met de hamer

Als ik verhalen van marathonlopers lees dan hebben ze het altijd over hun grootste angst. Angst om tijdens de marathon ‘de man met de hamer’ tegen te komen. Deze man schijnt je een enorme klap op je kop te geven met zijn hamer, zodat je helemaal slap en met ‘elastieke benen’ verder moet lopen.

Natuurlijk wil iedere marathonloper dit doemscenario ontlopen. Buideltasjes worden volgestopt met energierepen, energiedranken en energiegelletjes. Gewapend tegen ‘de man’ gaan ze op pad. Met dagen daarvoor los te zijn gegaan op alle soorten pasta’s om zoveel mogelijk koolhydraten te stapelen.

Sinds na de zomer ben ik bovengemiddeld geïnteresseerd in deze verhalen. Ik ben opzoek naar de ultieme oplossing voor mijn ultieme uitdaging. Namelijk het uitlopen van de Vasaloppet. ‘De Vasa wat?’ Deze reactie krijg ik als ik vertel over de waanzinnige langlaufrace van 90 kilometer lang die ik op 6 maart dwars door Zweden ga langlaufen samen met 17.000 deelnemers vanuit de hele wereld.

In de loop der jaren groeide de Vasaloppet uit tot een internationale happening. Iedere eerste zondag van maart ligt het gewone leven in heel Zweden plat. De wedstrijd is live te volgen op radio en tv en ruim 50.000 mensen trekken naar het parcours om het evenement mee te maken. De intense beleving van de Vasaloppet in Zweden is vergelijkbaar met die van de Elfstedentocht in Nederland. Het grote verschil is wel, dat de Zweedse tocht nooit wordt afgelast.

Wat stop ik met mijn diabetes in mijn buidel voor onderweg? Wie zou ik ‘tegenkomen’ als ik mezelf 12 uur lang op roggebrood, notenrepen en veel water trakteer? Is het mogelijk om met langzame koolhydraten en koolhydraatarm over de finish in Morra te komen? Allemaal vragen waar ik geen antwoorden op krijg…. Want wie heeft er nou 12 uur achterelkaar topsport gedaan, zonder snelle koolhydraten met diabetes?

De komende twee maanden zal ik mijn avonturen delen. Ik zal verslag doen over mijn voorbereidingen, eten, insulinegebruik en hoe ik mij daarbij voel met mijn diabetes. Natuurlijk deel ik ook hoe het is gegaan tijdens en na de Vasaloppet.

Je kunt me ook volgen op Instagram

Share This