Blog: De Vasaloppet met diabetes op langzame koolhydraten

2:30 uur, de wekker gaat. Geen oog dicht gedaan vannacht. De adrenaline giert door mijn lijf. Vandaag is het dan zover. Vandaag is de dag van de waarheid.

Vandaag is de dag waar ik eindelijk ga ondervinden of ik het afgelopen driekwart jaar voldoende getraind heb. Of ik genoeg tochten op mijn rollenski’s gemaakt heb, genoeg uren aan de fitnessapparaten gehangen heb en of ik genoeg kilometers hardgelopen en sprintjes getrokken heb. 3:30 uur, nog één keer check ik mijn spullen; insulinepen, havermoutontbijt voor in de bus, haverkoek, roggebrood, druivensuiker en de bidon met water voor in mijn buidel. Langlaufschoenen en alle lagen langlaufkleding aan en mijn startnummer om. Check.06-03-2016 SWE: Vasaloppet Challenge BvdGF day 7, Sälen Vandaag een rustig dagje, 90 km langlaufen van Sälen naar Mora in bizarre omstandigheden / duizenden ski's en stokken in de vakken

Na drie uur reizen in de bus komen we in het donker aan bij de start in Sälen. Duizenden mensen met ski’s zoeken hun startvak en warmen zich aan de vele vuurtjes die zijn gestookt in de sneeuw. Er hangt spanning in de lucht maar de sfeer is gemoedelijk. Iedereen is zich aan het voorbereiden op de negentig kilometer lange dubbele marathon. Ik markeer mijn plek in het laatste startvak door een tentje te maken van mijn stokken en ski’s. Tijdens de tocht zal ik geen tijd hebben om naar de wc te gaan, dus sluit ik me aan bij een van de lange rijen voor de stinkende Dixi’s. Al springend houd ik mijzelf warm in de rij waar ik al zo’n veertig minuten in sta.

Inmiddels is de zon opgekomen en dringt de tijd. Door de luidsprekers klinkt aan alle deelnemers het verzoekde de startplaats in te nemen. Er staan nog acht langlaufers voor mij in de rij en zo’n twintig achter mij. Nog nooit ben ik zo snel een Dixi in en uit gesprongen. Opgelucht ren ik naar startvak tien en klik ik mijn langlaufschoenen in mijn ski’s. Na een minuut of twee klinkt het startschot. De race is begonnen! Na een paar minuten is ook mijn vak in beweging gekomen. Samen met zestienduizend langlaufers ben ik begonnen aan één van mijn grootste uitdagingen, de Vasaloppet!!

Onderweg zijn er zeven dorpen met zeven posten waar eten en drinken aangereikt wordt. Bij elke post moet ik binnen een bepaalde tijd binnen zijn. Mijn grootste uitdaging is om deze tijden te halen. Ik moet er niet aan denken dat ik bij een post één minuut te laat ben, zonder pardon uit de wedstrijd gehaald wordt om vervolgens met de bus naar de finish te rijden.06-03-2016 SWE: Vasaloppet Challenge BvdGF day 7, Sälen Vandaag een rustig dagje, 90 km langlaufen van Sälen naar Mora in bizarre omstandigheden / Rita

De eerste kilometers na de start bestaan uit een lange klim waar geen einde aan lijkt te komen. Bovenop elkaar gepakt, stapje voor stapje, kilometer voor kilometer, kwam eindelijk het moment om te glijden. Pas na vijftien kilometer krijg ik ruimte om mijn eigen tempo te pakken. Het is vijf graden onder nul, het sneeuwt en door de vele sneeuwval van de dagen ervoor is de sneeuwconditie zo slecht dat alle loipes kapot gegaan zijn door onze voorgangers. Er zit niets anders op dan alleen met dubbelstoktechniek verder te gaan. Dat betekent mijn armen gebruiken zonder beentechniek. Wat ben ik blij dat ik al die zaterdagochtenden uren aan het fitnessapparaat  gehangen heb. Na vijfenvijftig kilometer is er dan eindelijk de verlosser: een machine die nieuwe loipes trekt! Mijn medelanglaufers inclusief ikzelf schreeuwen het uit van geluk.06-03-2016 SWE: Vasaloppet Challenge BvdGF day 7, Sälen Vandaag een rustig dagje, 90 km langlaufen van Sälen naar Mora in bizarre omstandigheden / Clarissa en Brigiet komen over de finish

Mijn bloedsuiker check ik bij elke post. Daar prop ik zo snel mogelijk mijn voorgesneden roggebrood en haverkoek naar binnen, met bouillon en water. Mijn strategie werkt. Door mijn continue intensieve inspanning kan ik eten zonder snelwerkende insuline te spuiten. In tegenstelling tot al die duizenden langlaufers die van post naar post glijden op energiegel, -drank en -repen, glijd ik met haverkoek, roggebrood, water en bouillon op langzame koolhydraten!

Na 11:49:13 uur langlaufen kom ik trots en intens gelukkig de finish over. Door alles te geven is het mij gelukt het eindpunt van de Vasaloppet te halen! Bijna twaalf uur lang ben ik alleen op het langlaufen gefocust geweest. Met dankbaarheid kijk ik terug op dit grote avontuur in Zweden. Omgeven door een overweldigend mooi landschap en geweldige mensen. De pijn was voor ‘even’ maar de roem is voor altijd!

Klik hier voor een filmpje en foto’s.

Leuk om te weten is dat de Vasaloppet de oudste, grootste en langste langlaufmarathon ter wereld is die ieder jaar in Zweden wordt gehouden. In 2016 deden er 15.800 deelnemers aan mee, waarvan er 1.743 vrouwen en 11.929 mannen gefinisht zijn. Totaal hebben er 2.128 langlaufers de finish niet gehaald. 06-03-2016 SWE: Vasaloppet Challenge BvdGF day 7, Sälen Vandaag een rustig dagje, 90 km langlaufen van Sälen naar Mora in bizarre omstandigheden / Brigiet haalt de finish samen met Clarissa

Share This