Blog: Positieve Gezondheid en de diabeteszorg

Afgelopen week heb ik op het symposium voor diabeteszorgprofessionals een lezing over Positieve Gezondheid gegeven. Voor een volle zaal stelde ik mezelf voor. Ik vertelde hoe het voor mij was om 12 jaar geleden de diagnose type 1 diabetes te krijgen. Hoe ik na een jaar met mijn internist aan tafel zat en zij op haar beeldscherm keek en mij vertelde dat het goed met me ging. Toch voelde ik mij niet goed. Na de geboorte van mijn eerste kind en tegelijkertijd de diagnose was de impact van de ziekte langzaam maar zeker tot mij doorgedrongen. Ik voelde teleurstelling, verdriet en boosheid. Ik was dag in dag uit aan het worstelen om mijn diabetes een plek in mijn leven te geven. In het ziekenhuis zagen ze alleen de cijfers. Die waren goed. Dus ging het goed met mij.

Bij Positieve Gezondheid kijk je naar de hele mens, niet alleen naar de ziekte. Zeker wanneer er sprake is van een chronische aandoening, is het belangrijk dat er oog is voor wat zich nog meer in je leven afspeelt. Diabetes is verweven met alle aspecten van het dagelijkse leven en deze hebben allemaal invloed op hoe iemand zijn aandoening ervaart. Alleen een medische blik is dan niet voldoende.

Veel mensen met diabetes weten wel wat ze moeten doen om betere glucosewaarden te krijgen. Toch lukt het ze niet altijd om dit te integreren in hun dagelijkse leven. Dan is het waardevol te onderzoeken wat ze belemmert. Door breder naar gezondheid te kijken en te achterhalen wat voor mensen echt belangrijk is, geef je ze regie en veerkracht om met hun diabetes om te gaan.

In 2011 introduceerde voormalig huisarts en onderzoeker Machteld Huber het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Vandaag de dag werken zorgprofessionals, ziekenhuizen en zorgverzekeraars verspreid over Nederland volgens dit gedachtegoed.

Het institute for Positive Health heeft een instrument ontwikkeld dat behandelaren in staat stelt om met patiënten het gesprek aan te gaan over wat zij belangrijk vinden in hun leven. De manier waarop zij dat gesprek voeren, is cruciaal. Het instrument bestaat uit vragen en de weergave van de antwoorden komen in een spinnenwebdiagram.

Het concept van Positieve Gezondheid vraagt van de behandelaar een andere houding. In plaats van patiënten voor te schrijven wat ze moeten doen, is ondersteuning bieden wat ze zelf belangrijk vinden de oplossing. Wat hebben ze nodig om gezonder te worden, wat vinden ze belangrijk? Mensen voelen zich hierdoor beter gehoord en zijn daardoor gemotiveerd om de regie over hun eigen leven terug te pakken. Ze gaan aan de slag met wat ze belangrijk vinden in plaats van dat wat moet.

De zaal met zorgprofessionals heb ik aan het werk gezet door ze zelf het instrument in te laten vullen over hun eigen leven. Vervolgens gingen ze in gesprek over wat voor hen van waarde is. De zaal was enthousiast over de resultaten. Ik hoop dat er steeds meer hulpverleners aan de slag gaan met Positieve Gezondheid om aan den lijve te ervaren hoe de kracht van deze methode verschil maakt in het leven van mensen met diabetes. Waardoor er steeds meer mensen met diabetes beter met hun ziekte leren leven en positiever in het leven komen te staan. Want dat is wat mij drijft als diabetescoach en trainer in de zorg.

Share This