Blog: Mars versus Venus

Zo’n twintig jaar geleden las ik het boek ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’. Toen een vernieuwend boek over het begrijpen en respecteren van de verschillen tussen  man en vrouw. Wat mij van dat boek het meeste bijbleef, is dat de man zo snel mogelijk met een praktische oplossing komt, terwijl de vrouw vooral haar hart wil luchten.

Als ik partners en gezinnen coach of partneravonden begeleid komt ditzelfde patroon nogal eens aan bod. Het grote verschil is alleen, dat het dan niet om de man versus de vrouw gaat maar om de mens met versus de mens zonder diabetes. Dan gaat het er over dat als je na een slechte diabetes-dag je verhaal kwijt wil, je partner gaat analyseren wat de reden van de slechte dag is geweest en ongevraagd advies geeft. Of als je angstig bent voor wat je in de toekomst allemaal te wachten staat, je vader je gerust gaat stellen en je vertelt dat het bij jou wel los zal lopen en je je vooral niet te druk moet maken over eventuele complicaties. Of als je er echt even helemaal doorheen zit, je van je moeder moet horen hoe belangrijk het is om toch weer koolhydraten te tellen en je glucose te meten.

Soms is er alleen behoefte om je hart te luchten over het leven met diabetes. Het is dan fijn je partner of ouders deelgenoot te maken van je gevoel dat het hebben van diabetes best zwaar kan zijn. Een luisterend oor is dan genoeg. Ruimte krijgen om je verhaal helemaal kwijt te kunnen zonder perse een antwoord of een oplossing te krijgen.

Het mooie blijkt dat als er ruimte is om alleen maar te luisteren er meer gedeeld wordt. Daardoor groeit het wederzijdse begrip. Na de partneravonden krijg ik te horen dat er meer begrip ontstaat tussen geliefden. En na coaching ontstaat er in gezinnen meer openheid over het onderwerp diabetes.

Als ik mijn ervaringen, verdriet, frustraties of onzekerheid over mijn diabetes niet deel dan draag ik dat onbewust met me mee. Het voelt als een zware last op mijn schouders. Als ik af en toe mijn verhaal deel met mijn partner lucht dat op. Als hij echt naar mij luistert voel ik me begrepen en dat helpt. Luisteren naar mijn ervaringen over mijn diabetes, zonder dat hij daar meteen een oplossing voor bedenkt. Het is fijn dat mijn man ook geleerd heeft Venus te bezoeken.

Share This