Blog: Mag ik zelf bepalen?

Vanmorgen werd er een pakketje bezorgd. Helaas geen pakketje van Zalando. Een doos vol diabetesspullen. Altijd als ik die doos uitpak word ik geconfronteerd met de veelheid aan spullen. Zes dozen met 100 injectienaalden, drie dozen met 200 lancetten en tien doosjes testcassettes van 50 tests. Met deze naalden en lancetten kan ik de komende maanden weer vooruit. Natuurlijk ben ik blij dat deze spullen vergoed worden door de zorgverzekeraar. Tegelijkertijd wringt er iets bij mij. Het heeft even geduurd voor ik wist wat.

Waarom krijgt iedereen hetzelfde standaard zorgpakket? Is dit de beste zorg die ik kan krijgen voor dit budget? Als ik mijn budget zelf kon besteden dan zou ik andere keuzes maken. Hoe zou het zijn als ik het kon besteden aan een voedingsdeskundig? En ik daardoor nog beter kan koken met minder koolhydraten. Of hoe zou het zijn als ik elke dag een glucosesensor kon dragen? Onbeperkt mijn glucose scannen en daardoor beter mijn diabetes kan managen wat grote invloed heeft op mijn kwaliteit van leven. Ben ik dan niet beter af?

Vaak koop ik zelf een glucosesensor voor op mijn bovenarm. Wanneer ik deze draag tijdens een training aan diabeteszorgverleners krijg ik regelmatig de opmerking dat zorgverleners bang zijn dat als je een sensor draagt, je te veel met je ziekte bezig bent. Dit is een goed voorbeeld van hoe het vaak gaat in de zorg. De zorgverlener weet wat goed is voor de patiënt. Terwijl ik juist zelf wil ervaren wat goed is voor mij en mijn eigen keuzes wil maken.

Sinds kort is er een nieuwe snelwerkende insuline op de markt. Toen ik tijdens een consult met mijn zorgverlener vroeg naar deze insuline, reageerde zij niet enthousiast. Ze had er amper ervaring mee en volgens haar was er geen aanleiding om mijn medicatie te wijzigen. Toch wilde ik de nieuwe insuline proberen en ging in gesprek. Uiteindelijk kreeg ik de insuline en het pakte goed uit. Mijn pieken zijn minder hoog en omdat de insuline sneller werkt hoef ik niet meer ruim voor de maaltijd te spuiten. Elk ogenschijnlijk ‘klein’ stapje is voor mij grote winst!

In mijn coachpraktijk leer ik mensen heel bewust omgaan met hun diabetes. Ik begeleid mensen hun eigen weg te vinden door dicht bij jezelf te blijven. Denk zelf goed na wat voor jou echt belangrijk is. Als jij iets (anders)wil praat er dan over met je behandelaar. Houd zelf de nieuwe ontwikkelingen op diabetesgebied in de gaten. Experimenteer en ontdek wat bij jou past. Mensen verschillen. Mensen met diabetes verschillen. Pak de mogelijkheden om zelf regie te nemen over de zorg die je krijgt en zorg dat jouw standaard protocol verandert in persoonsgerichte zorg op maat!

Share This