Blog: Diabetes in de snackbar

Voor mensen zonder diabetes is het lastig voor te stellen hoe een leven eruit ziet met diabetes. Hoe dat is meerdere malen per dag je glucose meten, insuline spuiten, koolhydraten tellen, bijsturen met insuline of suiker, rekening houden met inspanning en wat je eet én te dealen met hypers en hypo’s.

Om daar als buitenstaander toch een beter idee van te krijgen organiseert De Bas van de Goor Foundation familiedagen. Dan krijgen de gezinsleden van een kind met diabetes voor een paar dagen ‘diabetes’. Dat betekent dat het hele gezin voor het eten koolhydraten telt, in de vinger prikt en een spuit in de buik zet. Voor het kind is het fijn om een keer niet de enige zijn. De gezinsleden zijn vaak onder de indruk en hebben nog meer ontzag en begrip voor het gezinslid met diabetes. Een mooie manier om meer begrip te creëren voor mensen met diabetes. Het ervaren is totaal anders dan ernaar kijken.

Zelf mocht ik onlangs meewerken aan een opdracht voor een insulineproducent. Het doel was om medewerkers de impact van het hebben van diabetes te laten ervaren en beleven. We overvielen alle medewerkers bij de start van de driedaagse training met de diagnose diabetes. Iedereen kreeg een tasje met prikset, glucosemeter, insulinepen en een rolletje druivensuiker. Iedereen moest drie dagen lang voor iedere maaltijd koolhydraten tellen, glucose meten en spuiten. Na het eten kregen de medewerkers beweegadviezen en moesten ze blijven meten.

Tijdens de drie dagen waren de medewerkers erg onder de indruk en soms zelfs emotioneel. “Het voelt eenzaam om met je diabetes bezig te zijn.”; “Toen we met z’n allen de bar in gingen ben ik gestopt met meten en spuiten.”; “Nooit gedacht dat diabetes zo veel tijd en aandacht vraagt de hele dag door.”; “Toen ik het meten en spuiten een paar keer oversloeg voelde ik me schuldig tegenover de mensen die echt diabetes hebben, want die kunnen nooit stoppen.”

Mensen zonder diabetes laten ervaren wat het is om diabetes te hebben is een uiterst krachtig middel om het begrip voor mensen met diabetes te vergroten. Dat ‘het spel’ nog fundamenteel anders is dan de werkelijkheid bleek uit een reactie van een medewerkster die echt diabetes heeft. Ze vertelde dat toen zij samen met al haar collega’s aan de bar zat, haar glucose maar niet naar beneden ging, hoe zij ook insuline bij spoot. Zij was dáár de hele avond mee bezig. In de late uurtjes doken ze met z’n allen nog de snackbar in. Haar collega’s vergaten hun diabetes voor even en genoten van hun vette hap. Zij kon zelf niets eten, ondanks haar trek. Toen ze aan het einde van de avond in haar hotelbed lag werd ze de rest van de nacht uit haar slaap gehouden door een hardnekkige hypo. Haar glucose bleek nu juist te laag.

Diabetes nabootsen is goed voor het begrip. Maar de werkelijkheid blijft weerbarstiger.

Share This