Over Brigiet Brink

Toen ik in 2005 te horen kreeg dat ik diabetes type 1 had was dat natuurlijk erg schrikken. Vooral omdat type 1 diabetes niet kan genezen. Er kwam een periode van ontkenning, boosheid, verdriet en onzekerheid over wat diabetes precies voor mijn leven betekent. Ik vroeg mij af hoe ik mijn leven moest gaan inrichten en hoe ik mijn diabetes kon accepteren. Door mijn ervaringen en mijn belemmeringen te delen met een coach heb ik mijn diabetes een betere plek in mijn leven kunnen geven. Daardoor sta ik positief in het leven en heb ik energie voor mijn gezin en werk en kan ik genieten van mijn leven met diabetes.

Wat ik gemerkt heb, is dat er in de gezondheidszorg uitgebreide medische ondersteuning wordt gegeven maar er erg weinig aandacht is voor de sociaal-emotionele kant van diabetes. Terwijl mijn ervaring is dat als je emotioneel in balans bent je juist beter voor je diabetes kunt zorgen, wat een positief effect heeft op je levensgeluk én gezondheid.

Ruim twaalf jaar heb ik ervaring opgebouwd als coach, trainer en adviseur. Gedurende die periode heb ik twee gerenommeerde coachopleidingen voor professionals afgerond, aan de School voor Coaching en het Nederlands Instituut voor Lifecoaching. Om mijn expertise te delen en zelf up-to-date te blijven ben ik nauw betrokken bij coachopleidingen en participeer ik in intervisiegroepen.

In de ruim 200 coachtrajecten die ik met mensen gedaan heb, word ik gewaardeerd om mijn rustige uitstraling, enthousiasme, inlevingsvermogen en ‘zachte scherpheid’. Van nature heb ik de eigenschap om snel de essentie te vinden. Integriteit, gelijkwaardigheid en respect zijn belangrijke waarden voor mij.

Daarnaast train en adviseer ik zorgprofessionals in en voor de zorg met het herkennen én coachen van de sociaal-emotionele kant van diabetes. Het is belangrijk dat mensen met diabetes keuzes maken die aansluiten bij hun eigen leven. Ze moeten als het ware hun leven met de ziekte goed leren managen. De persoon met diabetes bepaalt zelf hoe dat leven er uitziet en de zorgprofessional coacht, vraagt, luistert en steunt. De kwetsbaarheid neemt af en de weerbaarheid groeit.